Prisberäkningen

Körkortsjaktens jämförpris ger en ungefärlig prisbild vad ett körkort kostar hos respektive körskola (med 600 minuter körlektion). Det är dock viktigt att påpeka att den största faktorn i slutpriset inte är trafikskolans pris utan andra faktorer, så som övningkörning, trafikskolanspedagogik, förkunskapet etc.

Nedan kan du läsa hur priset räknas ut.Pengar - kostnaden för körkortet


Bil
Mc
Moped

Kostnader för tillstånd och test

Körkortstillstånd

Betalas till Transportstyrelsen. Körkortstillstånd efter återkallelse kostar 1670 kr.

Ansök om körkortstillstånd

220 kr

Uppskrivning (kunskapsprov)

Betalas till Trafikverket. Vardagar kostar provet 325 kr. Helgdag och vardagar efter kl. 18 kostar det 400 kr.

Läs mer om uppskrivningen

325 kr

Uppkörning (körprov)

Betalas till Trafikverket. Vardagar kostar provet 800 kr. Helgdag och efter kl. 18 kostar det 1 040 kr.

Läs mer om uppkörningen

800 kr

Foto till körkortet

Betalas till Trafikverket. Kortet tas på Förarprovskontoret innan uppskrivningen. Faktura kommer i efterhand.

80 kr

Tillverkning av körkortet

Betalas till Transportstyrelsen.

150 kr

Syntest

Görs i regel via en trafikskola, optiker eller vårdcentral. Priset varierar.

100 kr

Kostnader till trafikskolor (1)

Inskrivningsavgift samt material för teorin

- I priset ska tillräckligt mycket litteratur (eller andra medel) ges för att klara uppskrivningen.

- Körkortsjakten anger priset på Körkortsboken för 350kr. Körkortsboken är det minsta du behöver införskaffa dig för att klara av teoriprovet. Det finns inga krav på lärarledda teorilektioner, datorer etc.

 

Körlektioner

Övningskörning med lärare på trafikskola. I jämförpriset anges 600 minuter som standard i beräkningen. 600 minuter motsvarar 15 körlektioner á 40 minuter vilket är snittet (2).

Kriterierna för att en körlektion ska få vara en del i beräkningen
- Körlektionen ska vara 40-80 minuter.
- Lektionen ska inte behövas betalas tidigare än samma dag.
- Det ska inte vara en del av ett paket där man på förhand måste bestämma antalet lektioner man vill ta.
- Priset inkluderar inte extra avgifter för nattkörning.

Läs mer om att övningsköra

 

Riskutbildning del 1 (Riskettan)

Obligatorisk kurs som oftast genomförs av en trafikskola. Läs mer om riskettan

 

Riskutbildning del 2 (Halkan)

Obligatorisk kurs som oftast genomförs genom en trafikskola. Läs mer om halkan

 

Körskolans pris för uppkörningen

I många fall tar körskolan en avgift för att låna bil till uppkörning. I priset ingår ofta att man värmer upp lite innan - en kortare körlektion. Denna uppvärmning räknas in som körlektion i jämförpriset. Om körskolan inte har en bil att låna ut finns det att hyra på Trafikverket för 800 kronor.

Läs mer om uppkörningen

 

Kostnader som inte räknas in i jämförpriset

Privat körning

Givetvis är det inte gratis att köra runt med privat bil: Handledarkurs (ca 450 kr / handledare), godkännande av handledare (65 kr / handledare) samt slitage och bensin (ca 30 kr / mil) är lika så kostnader.

 


1) Det är inte obligatoriskt att gå på en trafikskola. All undervisning kan göras privat även om det blir betydligt svårare utan professionell hjälp. En kombination rekommenderas. Bland privatister underkänns 55 % på teoriprovet och 59 % på uppkörningen. Detta kan jämföras med trafikskoleeleverna där endast 25 % respektive 27 % underkänns. Källa: Trafikverket

2) Enligt en undersökning från Synovate under oktober 2007 för Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

 

Synpunkter eller funderingar?

Vänligen kontakta oss om du har en fråga eller synpunkter på prisjämförelsen.

 

Felaktiga priser

Att hålla priserna uppdaterade är ett ständigt arbete och ibland blir det inte helt rätt. Vänligen rapportera om ni misstänker felaktiga priser.

Policy

Vår ambition och vision är att vara den naturliga mötesplatsen för kommande elever och trafikskolor. Vårt mål är att lista samtliga trafikskolor med priser och annan relevant information som faller inom kategorin körkort, oavsett om de sponsrar Körkortsjakten på något sätt eller inte. Därigenom kan vi garantera att våra besökare får en heltäckande bild av vad trafikskolor erbjuder och en ge en oberoende prisjämförelse.

Vi strävar efter att alla priser och annan relevant information ska vara korrekt. Dock kan vi inte garantera att så alltid är fallet. Körkortsjakten tar inte ansvar för eventuella problem som informationen som presenteras kan orsaka. Har du råkat ut för något problem som informationen presenterar är vi tacksamma över om du rapporterar det till oss, så att vi kan rätta till felaktig information.

Trots samma beteckning så kan erbjudanden för trafikskolor som listas ibland variera något. Det kan t.ex. gälla skolor som erbjuder flera språk, skolor som har nära till kollektivtrafik, medföljande tillbehör mm. Vi uppmanar därför våra besökare att noga studera beskrivningar och annan relevant information, antingen genom trafikskolornas egna webbplatser eller genom direkt kontakt, samt väga in eventuella skillnader vid en prisjämförelse.

Trots att Körkortsjakten alltid gör sitt yttersta för att informationen ska vara korrekt kan det hända att felaktigheter uppstår. Trafikskolorna hålls inte ansvariga för felaktig information hos Körkortsjakten utan det är alltid den information som återfinns på trafikskolornas webbplatser eller vid direkt kontakt som gäller vid publicering på Körkortsjakten.

För att underlätta uppdateringar för trafikskolorna kan de själva gå in och redigera sin profil gratis. Dessa uppgifter undersöks av Körkortsjakten och publiceras förutsatt att de är korrekta.


Kostnader för tillstånd och test

Körkortstillstånd

Betalas till Transportstyrelsen. Körkortstillstånd efter återkallelse kostar 1670 kr.

Ansök om körkortstillstånd

220 kr

Uppskrivning (kunskapsprov)

För A1,A2 och A består förarprovet normalt av ett kunskapsprov. Om du har behörigheten A1 eller A2 sedan tidigare, krävs dock bara ett godkänt körprov för att få A2 eller A.

Betalas till Trafikverket. Vardagar kostar provet 325 kr. Helgdag och vardagar efter kl. 18 kostar det 400 kr.